dinsdag 29 mei 2012

Stunten en racen


Negen maanden in Abu Dhabi. Nog steeds aan het ontdekken, ervaren, verwonderen, begrijpen en schrijven. Schrijven geeft energie. Zelf opgelegde schrijfopdrachten. Dit is er één. Een stukje over het nieuws dat mijn aandacht heeft.

Grote ‘four wheel drives’ die met joelende mannen uit het raam met grote snelheid op twee wielen rijden , rondjes draaien en bizarre stunts uithalen. Op ‘You Tube’ duiken regelmatig filmpjes op van Emirati die stunten met auto’s en straatraces houden. Deze week was een filmpje te zien waarop het mis ging, twee inzittenden overleden. Vlak daarna werd bekend dat het stunten met auto’s vanaf nu strafbaar is. Goed nieuws hier. Regelmatig houd ik mijn hart vast als plotseling, uit het niets, auto’s dwars door het verkeer, zwalkend van de ene baan naar de andere,  met een enorme snelheid achter elkaar racen. Vooral de weg tussen Abu Dhabi en Dubai, de ‘Sheikh Zayed Road’, is berucht.

Over sommige dingen verbaas ik me na negen maanden nauwelijks meer. Kinderen kruipen door de auto, gordels worden niet gedragen, de vluchtstrook wordt gebruikt om rechts in te halen, maar ook om achteruit te gaan als een afslag gemist is en richting wordt vrijwel nooit aangegeven.

Ook las ik deze week in de krant dat het afgelopen jaar 128 automobilisten een boete hebben gehad voor rijden onder de minimum snelheid. Een woordvoerder van de Abu Dhabi Politie stelde terecht "Langzamer rijden dan de minimum snelheid leidt tot files en ongelukken." Maar het bericht heeft ook iets lachwekkends als je dagelijks getuige bent van de enorme snelheden waarmee gereden wordt. Niet zelden zie ik in mijn achteruitkijkspiegel een met lichten seinend wit gevaarte op me afkomen en lukt het me om net op tijd op de andere baan te komen. Het beboeten van de 128 chauffeurs is een druppel op een gloeiende plaat.

Het goede nieuws is dat in 2011 het percentage verkeersdoden in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), ten opzichte van 2010, gedaald is met 12,8%. In 2011 vielen 720 verkeersdoden en raakten 7800 mensen gewond. Een mooie daling, maar percentueel gezien zijn dat nog steeds twee keer zoveel verkeersdoden als in Nederland.

In maart dit jaar werd een onderzoek uitgevoerd door ‘United Arab Emirates University’. Conclusie: “UAE drivers are lawless”. Veel van de geïnterviewde bestuurders gaven aan dat zij regelmatig de snelheidslimiet overtreden, bellen tijdens het rijden, geen veiligheidsgordel dragen en geen voorrang geven aan voetgangers.

Waarom is het voor inwoners van de VAE toch zo moeilijk om zich aan de verkeerswetten te houden? Ik heb geen idee. Is het een vorm van arrogantie? Machogedrag? Eén ding staat vast, het heeft ook te maken met een strijd tegen diepgewortelde overtuigingen. In een enquête die in 2008 in Abu Dhabi gehouden werd, gaf 92 procent van de respondenten aan dat ze geloofden dat de meest waarschijnlijke oorzaak van een ernstig verkeersongeval ‘het lot’ was. Ook werden het ‘boze oog’ of bovennatuurlijke geesten als oorzaak genoemd. 

Gelukkig sprak de Grand Mufti van Dubai recent over dit onderwerp. Hij legde uit dat het verkeerd is om geen gordel te dragen en te denken dat “veiligheid in Gods handen ligt”. “Dit gaat in tegen de Islam” stelde hij. “Sterk geloof” zei hij “plaatst iemand niet boven de wet”. Ik hoop dat zijn woorden bijdragen aan het vergroten van de verkeersveiligheid en ik ben blij dat de overheid van de VAE het probleem serieus aanpakt, maar nog blijer ben ik als Michael ’s avonds weer veilig thuis komt van zijn dagelijkse rit over de ‘Sheikh Zayed Road’.1 opmerking: