woensdag 23 mei 2012

Woord van de dag


Twee weken geleden tijdens het bezoek van onze vrienden E & H speelden we het spel ‘Het mooiste woord van de dag’. Flauwe woorden als ‘moskeet’, ‘sjeikert’ en ‘camel toe’ passeerden de revue. Een woord is blijven hangen, het woord ‘meesmuilen’. Meesmuilen betekent ‘spottend, schamper, ongelovig glimlachen’. Waarom? We hebben een knoop doorgehakt. Deze zomer verhuizen we van Abu Dhabi naar Dubai.  Twee steden op ruim een uur rijden van elkaar. Als ik mensen in Abu Dhabi over onze beslissing vertel word ik af en toe namelijk wat meesmuilend aangekeken. “Dubai, daar zou ik niet willen wonen. Het is er druk, altijd file, het draait alleen maar om geld, leuk voor een dag, te veel  toeristen en ‘shopping malls’, nee, dat is niets voor mij...” Vanuit Dubai hoor ik “Dubai bruist, het leeft,  op cultureel gebied gebeurt veel, galeries, tentoonstellingen en concerten, volop ondernemerschap en een nachtleven. Niet te vergelijken met het rustige, conservatieve Abu Dhabi.....”.

Groot, groter, grootst
Iedereen kent de verhalen dat het in Dubai en Abu Dhabi alleen draait om ‘groot, groter, grootst’. Er is al veel over gezegd en geschreven. Het hoogste gebouw ter wereld (de Burj Khalifa) staat in Dubai, net als de grootste kunstmatige eilanden, het grootste winkelcentrum en de grootste internationale luchthaven. In Abu Dhabi ligt ‘Ferrari world’ met de snelste achtbaan ter wereld, er staat een wolkenkrabber die schuiner is dan de toren van Pisa, men bouwt aan de meest duurzame stad ‘ Masdar City’ en er wordt hard gewerkt aan de komst van ‘het Louvre’ en ‘Guggenheim’. Elkaar overtreffen, waarom deze rivaliteit? Zijn de verschillen tussen de twee bekendste emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten echt zo groot als wordt beweerd? Een duik in de geschiedenis.

Samenwerking tussen verschillende stammen
De Verenigde Arabische Emiraten (VAE)  bestaat pas sinds 1971 als land. Voor die tijd was het een verdeeld gebied met verschillende stammen waartussen lange tijd grote verdeeldheid en regelmatig oorlog heerste. Bovendien overheersten vanaf 1700 de Engelsen het gebied, maar vanaf 1960 begonnen zij zich terug te trekken en op 2 december 1971 werd de VAE een zelfstandige staat met een federale overheid. Zeven emiraten besloten zich te verenigen, samen te werken en een eenheid te vormen. Het staatshoofd komt van de ‘Al Nahyan-stam’ van Abu Dhabi en de regeringsleider van de ‘Maktoum-stam’ uit Dubai. Twee verschillende stammen die voor die tijd nog concurrerende stammen waren. De afzonderlijke emiraten hebben een grote eigen bevoegdheid binnen de federatie.  De samenwerking zit in zaken als defensie, financiën, gezondheidszorg en onderwijs. De VAE, een eenheid, maar ook apart.

Handelshaven Dubai
Het emiraat Dubai is het economisch centrum van de VAE, richtte zich van oudsher op handel, visserij en parelvisserij en werd door haar strategische ligging een belangrijke plek voor buitenlandse handelaren. Het Dubai van vandaag is het resultaat van de ontdekking van de olie in 1966, de aanleg van de havens en een enorme ambitie. In 2010 ging Dubai bijna failliet. Nu krabbelt Dubai op, er vestigen zich particuliere ondernemers, er komen veel toeristen, het is een ‘hotspot’ voor de creatieve industrie, er is weer sprake van groei. De identiteit van Dubai ligt in de samensmelting van verschillende culturen, een enorme ambitie en de gastvrijheid die het emiraat aan ondernemers biedt.

Abu Dhabi – stad op een eiland
Vóór de vondst van de olie in 1958 was Abu Dhabi een arm land. Bedoeïenen zwierven door de woestijn en parelvissers doken naar parels. Door de grote hoeveelheid oliereserves is Abu Dhabi nu het rijkste emiraat. Abu Dhabi, de hoofdstad van de VAE, ligt op een eiland met daar omheen vele kleinere eilanden. Onderwijs, kunst en cultuur staan in Abu Dhabi hoog in het vaandel. Zo is in 2006 de ‘Paris-Sorbonne University Abu Dhabi’ opgericht en heeft ook de ‘New York  University’ een campus geopend. Opvallend aan Abu Dhabi is, anders dan Dubai, dat zij sterk vasthoudt en haar identiteit ontleent aan de eeuwenoude tradities van de plaatselijke stammen en families.

Een eigen identiteit
De zeven emiraten werken nu veertig jaar samen, vormen op veel punten een eenheid, hebben veel bereikt, steunen elkaar en spelen samen een belangrijke rol in het Midden Oosten. Een samenwerking waarbinnen voor de verschillende emiraten veel ruimte en aandacht is voor het ontwikkelen van een eigen identiteit, want zoals de in 2004 overleden geliefde sjeik Zayed bin Sultan Al Nayan zei: "A country without a past is a country without a present or a future".  Het emiraat Dubai dat zich – kort gezegd – van oudsher op de buitenwereld richt en het emiraat Abu Dhabi dat nog steeds de kenmerken van een ‘eilandleven’ heeft.

Meesmuilend lachen
Geschiedenis in een notendop, daar ben ik me van bewust. Maar één conclusie durf ik te trekken: er zijn verschillen tussen het leven in Dubai en Abu Dhabi. Beide emiraten als onderdeel van een eenheid, maar met een eigen geschiedenis, Sjeik, cultuur en identiteit. Wat de verschillen zullen zijn, gaan we na de zomer ervaren. Spannend. Bijna weer net zo spannend als onze verhuizing van Nieuw Vennep naar Abu Dhabi, een klein jaar geleden.

En wat betreft die rivaliteit... Een geschiedenis van verschillende concurrerende stammen, oorlog, overheersing, een plotseling ongekende rijkdom en een samenwerking van pas veertig jaar. Vind je het gek dat men af en toe eens meesmuilend naar elkaar lacht en elkaar probeert te overtreffen?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten